Selasa, 2 Mac 2010

fobia.

Fobia bermaksud dimana pesakit mengalami ketakutan yang tidak wajar atau tidak rasional (irrational fears) terhadap sesuatu benda atau situasi yang khusus.

Ia juga dikaitkan dengan pengalaman yang lalu atau pelaziman (conditioning) 
dimana rangsangan (stimulus) yang neutral
dikaitkan dengan rasa takut atau cemas apabila mereka terdedah dengan situasi yang sama. 
Fobia adalah sebahagian daripada gejala penyakit jiwa yang lain seperti kemurungan (anxiety disorders).
umumnya ketakutan terbahagi dua
iaitu takut biasa (normal fears) dan takut luarbiasa (abnormal fears).

motip citer pasal fobia??
bukan apa,
teringin nak pi keja naek motor balek
nak save bajet sikitlah kan
tapi rasa mcm seriau pula selepas eksiden
di jalanraya 10/4/2009
tergelincir di waktu hujan
taim mahu pi keje
lewat tgh malam
merasalah tido di jalanan
pitam dkt 10 menit
tido sepital semalaman.
heh.
kihkihkih ade sama tak????

setakat pi pekan kapar tu ok lagi
cuma kolo jarak jauh tuh serem sket
ade rase nervous
terbayang digilis lori
nauzubillah

padahal dulu naek motor sampai semenyih steady jak
haisssss
faktor usia kembali muda kot
kihkihkih

menten naek bmw je lah
[xleh ke minyak turun rege sket??]

note:rasa minyak mahal lah.kenapa takde org bising!

sekian,blog kali ini

take care,
ezam

11 ulasan:

Vee Violet berkata...

adeh...
sakit tue...

eqbalzack berkata...

boleh cover dengan make up je tu...kat market macam-macam ada, maybelline, loreal, mac...hehe

hanie berkata...

gmbr tu..kl letak no siri..
walla...
sejibun perogol bersiri..

hahahaahha~

Frodo Baggins berkata...

wah macho nya rihanna ..


weh dol, lu nak mmndu pun jgn nak pikio yg bukan2! gilerrr ... pokes2. ade g bayang kene gilis! cilaka weh

ezam berkata...

vee:tak la sangat sbb pitam kan masa tu

abg eq:concelaer katanya yer..kihkihkih

hanie:itu mangsa okeh...tgk betol2....ahahahahahah

frodo:deswailah namanya fobia....hiks...

sI tEDI berkata...

pernah eksiden motor. tp x trauma..

Billet-DOux berkata...

adess.. kesian.. huhu.. dah tu fobia plak? huhu..

ezam berkata...

tedi:hhehheh oklah tue...sy kolo naik dekat2 ok aje tapi kolo jauh sgt dh mcm tak best..

BD:ehehehe deswai skrg naek keter aje...mahal la plak minyaknya

ayampinko berkata...

sikit jer tu.. jauh dari perut..

Lelaki Autumn berkata...

hahahahha..perghh hampir sama dah..

ezam berkata...

asan:kepala tue..seb bek tak extra mereng..hahaha

autum:rasa mcm artis kan..hahaha