Jumaat, 19 Februari 2010

kelantan best!

kelantan.
hrmmmm dekat2 dgn KELANGtan.
saya suka kelantan.
bestfren saya pon org Kelantan.
tambahan pula 
adik saya sambung KPLI kt maktab di Pengkalan Chepa
lagilah kerap kesana.

pertama kali datang ke Kelantan
saya dtg naik ketapi.
lama sangat.
mcm nk ke Mekah pula jauhnya.
lepas tuh ade pernah naik transnasional bas juga
malam2 buta
mak oiii drebar bas bawak mcm F1 ko
terus wa tutop mata just in case kolo jadi pape wa tak nampak
hahaha
so after det
saya akan pilih sani ekspress
bass dia baru dan dreber dia bagus
[walopon ade kes itu ari tp sani ekspress tatap wa vote]
 selepas itu adalah 5-6x ke sana
kali terakhir pegi bulan june 2009
naik my bmw
skali dapat surat chenta dr polis
padahal bawak 60kmph aje[sila percaya]
naik kapal tebang je blom pernah
apa barangkan..tak adventure lah kan..

owh diteruskan cerita
paling best tentang Kelantan ialah
MAKANANnya...
sedap.padat.cepat.MURAH
nasi dagang,nasi kerabu,laksam,percik,sup belut,akok,badak berendam,seri tanjung,tahi itik,dan macam-macam ada yg saya tak taw pon namanya
tapi


saya suka LAKSAM.
kire feberet giler semcamana saya suka tok iti.
anda bagaimana?
yg menjual di gerai2
comei2 belaka
walopon loghat mereka agak pekat
layan aje yg sedap mata mandang tue.
sejukk je ati walopon salah order menu...hiks..

tempat2 peranginan boley tahan juge,
di Kelantan juga ada banyak pantai 
ada Pantai Cahaya Bulan, Pantai Tok Bali, Pantai Irama, Pantai Sri Tujuh,dan banyak lagi.
Pantai Dalam je takde kt sini.
kolo ada salah tempatlah korang pegi tuh.
hampir kesemua pantai di atas saya dh singgah
angin sepoi2 bahasanya sangat panas nyaman 
AWAS 
jangan berspender dan berbikini ye mandi di sana
AURAT okeh....hiks..
air terjun atau jeram ada juga,
tapi saya tak pernah sampai lagi.

owh my salikin  sidek
kalo ke Kelantan juga tak sah kolo tak ke Pasar Siti Khadijah
uniknya di sini para peniaga hampir semuanya wanita
wanita tulen okeh 


dgn gelang yg besor2 sampai berpinar tengok
emak saya tengok mesti dia jeles
sbb gelang dia kecik2 aje.
eh merapu pula.
macam2 ada sini tapi fokus macam biasalah,
makanan dan barang2 kewanitaan.
kire macam2 ada lah
pandai wink2 dapatlah rege murah
huhuhuhuhu

dan kolo ke Kelantan bersama keluarga
makcik2 saya tak akan miss 3 tempat utama nih
Rantau Panjang,Pengkalan Kubur dan terbaru Wakaf Che Yeh[mcm nama makcik saya lah..nama dia ma'yah]



20 kali ke Kelantan
21 kali ketempat2 nieh
yg kali ke 21 sebab anak derang tertinggal..
wakakaka acah je mak enon


ada toto, ada kuali, ada periuk, ada kawah, ada mangkuk tingkat, ada kasot, ada jeans samsudin.
lengkaplah kolo nk beli barang2 kenduri atau nk jadi tokey ketering.
gempak sehhhh.
lagi so[eh kecek kelate plok}
hrmm ni mesti yg gegerl suke
Gucci,Prada,LV,Coach semua ada


nak harapkan dapat suami tiptop mcm tok K jgn haraplah ko
cover version sudeyyyyyy
tapi kena pandai cari yg 99% sama ye
psssstttt
dolu2
my fren dia beli DKNY,
tapi Donna Karim
terus jadi bahan kt kelas
tak baekk budak2 kelas tuh
[pdhal wa lah yg notis dulu]

owh
tentang penginapan
ada banyak tempat boley stay kt Kelantan nieh
kolo dtg dgn famili kami stay kt homestay AJE (caps lock tue)
tapi teringinlah nk stay kt hotel2an ala2 percutian mewah
baru rasa mcm selebriti bintang popular
keluar2 hotel ada papparazi

owh merapuu lagi...
hahahahhaa
eh saya dah jumpa satu hotel best lah
cube cek kt sini http://www.tguest.com
amacam okeh tak???? mesti best kannnnnn

tapi
selalunya kolo ke sini sendiri saya stay umah besfren saya di Tumpat
semuanya percuma ditanggung halal.
banglow 2 tingkat lah plak.
wahahha
bajett kot selagi boley..hiks..

eh kenapa saya begitu bersopan sekali di entry kali ini ye
mcm skrip drama spektra pula.
[alah tak menang pon takpe..suke sukiman aje]
kot menang saya sangat SUKA
hiks.
ohw time dh up nk g keje dah nie,
ikotkan banyak lagi nk citer tentang Kelantan ni
yelah korang banyak tau hal2 panas je kan 
padahal korang tataw kolo coti sekolah tue plat keter start dgn W & B lah 
yg penuh kt kelantan tuh memborong sakan
hiks...

kolo rerasa 1st taim nk dtg Kelantan cube klik link nieh http://dikelantan.com
ade banyak info menarik dan terkini tentang Kelantan ko..
dan kolo2 rasa nk tambah uang korang yg sipi2 missisipi tuh 
cube klik sini http://betarian.co.cc 
dah kaya jgn lupa abangmu di sini 
kot dapat mini cooper bumbung boley laras pon okey
boley ke Kelantan lagi...
ahhhh berangan lagi...hahaha


sekian,blog kali ini
p/s:sambil menadah tangan berharap menang..ekekekekekeke

take care,
ezam

7 ulasan:

fiD berkata...

arhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

LLLLLLLLLAAAAAAAAAAKKKKKKKKKKKSSSSSSSSSSSSAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMM!!!!!

Lame giler xmakan, nak pg kltan !

ezam berkata...

fid:yezzaaaaa my feberet gilerrrrr!!!

Mimie.Candy Cane berkata...

ezaaammm!!! sy suke entry ni.walaupun sy orang terengganu..last time sy pegi kelantan iaitu masa sy berusia 9 tahun..sekan terima kasih.

saya harap awk menang..

fid~ naik kebas mata akak nak bace komen kamoo..

laksam upenye..

Atan Athen berkata...

besnye klu dpt p kelantan.....gud luck2

ezam berkata...

mimie:saya harap andalah jurinya....kihkihkih...

Atan:pegila best woooo sure kenyang giler sbb makannnya murah dan mantoppp...

hans berkata...

ko pun join juga
gudluck untuk kita berdua
hahaha

ezam berkata...

hans:ni join lepas baca entry hang lah...hahahaha