Isnin, 4 Ogos 2014

Cerita Raya 2014


Assalamualaikum dan salam 8 Schawal kita. Hahaha. 
Lama sudah tidak mengupdate belog ini.
Haha how’s raya? Seronok? Dah gemok dah? Baju kebaya dah ketat? 
Hahahaha..heyyy kemonlah raya kot…
setahun hanya sekali. 
Kita start diet now okay. No worries.

My raya? This year was awwwwwwsome. 
Yalah the previous previous raya kan busy kerja, this year macam hey let’s have fun 
keyzah apa dengan cinta. Eh tibah. 
Biar pon poket nifis kita kena happyyyyy.

Busana busana (katanyah busana)raya tahun nih bertukar ganti. 
Nampak macam banyak padahal repeat tahun tahun lepas dan cilok my brothers punya baju. 
Janji Nampak cantik di INSTAGRAM. LOL. 
kasut n capal pon ambik aja mana yang ada. Hahaha. 
Lantak. Kitakan abang.







Duit raya?
 Tahun ni bajet ketat. My abah je yang bagi duit raya. Duit dia banyak. 
Hahaha. 
Tak bagi duit raya kat le parents juga. Sedih sangat. Sobs sobs. 
Tahun depanlah inshaallah kalau kaya raya setaraf tokey simplysiti. Ewah.

Raya kali ni juga dengan rela hati pergi rumah sedara mara yang ada. 
Kalau dulu liat juga. 
Tapi yelah bila dah tetua ni kenalah beringat. 
Esok esok dah mati yang nak uruskan kita pon mereke mereka juga. 
*insapp*





As usual our open house was on 2nd raya. As my sister giliran kat umah suami dia so I decided to bought pingan and cawan plastic for the open house. 
Kalau tak matila dik abiang nak cuci pinggan. Memang idokla. Rosak tangan kita. 
Hahhaa. 
Lagi satu tahun ni terus letak lauk pauk dalam bekas buffet abah. 
Memula emak tak nak just nek letak kat mangkuk cantik dia
 and I was like ahh leceh kang nak topup topup lauk and last last emak kita setuju guna bekas buffet. 
Fefeeling hotel. Lol .

Lepas tu emak kita nak letak kat dapur so makan kat dapur je 
and I was like heh lecehlah  nak layan tetamu kat depan kat belakang. 
Umah kita ni keciklah pulak sampai sakit kaki nak jalan depan belakang. 
So cakap dengan emak hidang kat depan. 
Sooo tadaaaaa lauk pauk semua kat depan.





Menu pon simple je, 
nasi impit Nona, rendang kerang dara gicew, 
rendang daging bukan sedara sendiri, ayam kicap hitam aku hitam lagi dirimu 
dan agar agar lembutnya kaw. 
Hahaha. 
Alhamdulillah licin semua. 
Sedap kan abiang masak. Kahkahkahkah. Nope. 

Kita tukang gaul ja. Mastercheffnya tetap emak kita.
Hari tu memang meriah sampai penuh umah lah sedara mara yang datang. 
Eleyh padahal makcik pakcik kita je pun.
 Hahaha. 
Tapi terharu juga sebab ada juga kawan kawan dari alam maya 
yang sudi datang pondok burok kita. 
 Love love love hagituh. 
Menangis terharu kita wak.



And semalam pih beraya umah si chong ni di Batu Caves juga. 
Yela dah dia datang dari jauh umah kita 
maka kita pon buatlah kunjungan balas juga ke rumah beliau. 
Nasib baik aje tak hadiahkan panda sebagai tanda persahabatan. Luls. 
Jumpa kengkawan alam maya di sana. Meriah pula. 
Padahal abiang ni pemalu orang nya tau. 
Tersipu sipu datang beraya. 
Katanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.





Lepas tu ke kajang umah nenek si izroin. 
Jumpa juga dengan emak beliau. 
Bertahun tahun kenal nila fes time jumpa  ibu and nenek beliau. 
Ya ammpuunnnn terkekek kekek ketawa tengok gelagat diorang. 
Kuat nganjeng memasing. 
Hahahahah. 

Sampai menangis terbahak bahak si katik tu. 
Siap abiang tersembur nasik kat muka dia. 
Hahahahahah. 
Balik beraya singgah karaokey. 
Sedap suara memasing. 
Suara kita je ke laut dalam. 
Keysah pulak kita. Haha.



Macam dah banyak aje menaip ni. 
Patah pulak kuku kita nanti. 
Hahaha. 

Minggu ni gak bosan juga sebab nothing much to do.
Puasa 6 ajelah. 
Dah start as penganggur kan. Haha. 
Weekend pih open hose sana sini.

Anyway masih belum terlambat to wish you readers 
selamat hari raya aidil fitri maaf zahor batin 
diatas segala kesalahan dan kesilapan 
samada yang sengaja atau tidak. 

I LOVE YOUALL.
 LIKE TART I LOVE YOU KETART KETART.           

(P.S: nak gambor lagi banyak pi aje ke www.instagram.com/achikezam)



Sekian, blog kali ini.

Yang masih dahagakan air oren longchan,

Achik Ezam

4 ulasan:

Ijann Hj Marzuki berkata...

untung ah!... kita raya ke3 dah keje... keje keje keje... tapi kaya tak pon.

achik ezam berkata...

Eleyh kayakannnnn

Ijann Hj Marzuki berkata...

apa tah yang kaya tak tahu. :(

NUke_Rude berkata...

Eh eh!!! Ada gambar saiaaaa laaa